Saturday, July 31, 2021
HomeАвстралијаВо Австралија пронашле остатоци од диносаурус од досега непознат вид!

Во Австралија пронашле остатоци од диносаурус од досега непознат вид!

Се верува дека бил висок пет до 6,5 метри и долг 25-30 метри, што го прави најголемиот познат австралиски диносаурус.

„Врз основа на споредба на големината на екстремитетите, овој нов титаносаурус е меѓу петте најголеми во светот“, рече Робин Мекензи од Природонаучниот музеј во југозападен Квисланд.

Остатоците од тој диносаурус беа откриени во 2006 година на фарма, а за прв пат беа изложени во 2007 година.

Најголемиот познат диносаурус што е откриен во Аргентина до денес, беше претставен во 2017 година. Палеонтолозите процениле дека тежел околу 70 тони, односно како десет африкански слонови, а бил долг околу 37 метри.

- Advertisment -spot_img

Популарно

- Реклама -spot_img
- Реклама - spot_img
- Реклама - spot_img
- Реклама -spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img