Saturday, July 31, 2021
HomeПопуларноДоколку се толерира инфлацијата, ќе доведе до големи економски последици

Доколку се толерира инфлацијата, ќе доведе до големи економски последици

Понатамошното занемарување на инфлацијата и печатење пари без покритие ќе ја турне глобалната економија во голема криза, според последниот извештај на економистот Дојче банка.

Економистите предупредуваат дека печатењето пари без преседан, кои се вбризгуваат во економијата, отфрлајќи го стравот од инфлација, ќе доведе до големи економски последици, ако не во блиска иднина, тогаш во 2023 година и подоцна.

Извештајот укажува на американскиот паричен стимул, кој наводно е споредлив со оној забележан околу Втората светска војна.

„Иако постојат многу значајни разлики помеѓу пандемијата и Втората светска војна, забележавме дека годишната инфлација беше 8,4 проценти, 14,6 проценти и 7,7 проценти во 1946, 1947 и 1948 година, откако економијата се нормализира и се акумулираше побарувачката.“ – забележува Дојче банка.

Експертите предвидуваат страшни последици во политиката на Федералните резерви, кои поддржуваат толерирање на повисока инфлација во полза на целосно закрепнување на економијата на земјата по кризата поради пандемијата со ковид вирусот.

„Последица од толерирање на инфлацијата ќе биде поголемо нарушување за економската и финансиската активност отколку што би се случило доколку ФЕД конечно постапи. Во исто време, ова може да создаде значителна рецесија и да започне синџир на финансиска криза низ целиот свет, особено на пазарите во развој “, се додава во извештајот.

Според аналитичарите на банката, поради занемарување на инфлацијата, глобалната економија „седи на темпирана бомба“.

- Advertisment -spot_img

Популарно

- Реклама -spot_img
- Реклама - spot_img
- Реклама - spot_img
- Реклама -spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img