Saturday, July 31, 2021
HomeБалканМинистерски совет на ЕУ за новата методологија за Западен Балкан

Министерски совет на ЕУ за новата методологија за Западен Балкан

Министрите на ЕУ денеска во Луксембург ќе разговараат за процесот на стабилизација и асоцијација со партнерите од Западен Балкан.

Истовремено ќе се одржат меѓувладини конференции со Србија и Црна Гора и тоа како дел од новата методологија за проширување, бидејќи нема да бидат отворени нови поглавја во разговорите.

Дипломатски претставници на ЕУ објаснуваат дека повеќето членки на ЕУ се спротивставуваат на отворање нови поглавја во разговорите за членство со Србија, велејќи дека властите во Белград не успеале да ги спроведат очекуваните реформи, пред се во областите на владеење на правото, антикорупција, судска независност и слобода на изразување.

- Advertisment -spot_img

Популарно

- Реклама -spot_img
- Реклама - spot_img
- Реклама - spot_img
- Реклама -spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img