Saturday, July 31, 2021
HomeТехнологијаНајголемата крипто-платформа „Binance“ забранета во Велика Британија

Најголемата крипто-платформа „Binance“ забранета во Велика Британија

Британската управа за финансиско однесување (ФЦА) нареди размена на криптовалути Бинанс да престане со каква било регулирана активност во земјата, велејќи дека фирмата нема овластување.

На размената нема да им биде дозволено да преземаат регулирани активности без претходна писмена согласност од FCA, рече надзорникот во изјавата.

„Ниту еден друг субјект во групата Бинанс не поседува каква било форма на овластување, регистрација или лиценца за вршење регулирана активност во Велика Британија“, се вели во соопштението на FCA.

Потегот на Велика Британија доаѓа во време кога Бинанс, една од најголемите размени на крипто-валути во светот, е под лупа на регулаторите во други земји, вклучително и во САД и Германија.

Официјални лица од Министерството за правда на САД и Службата за внатрешни приходи кои истражуваат перење пари и даночни прекршоци побарале информации од лица со увид во деловната активност на компанијата, објави Блумберг минатиот месец.

Во април, германскиот финансиски регулатор BaFin предупреди дека размената ризикува да биде казнета за нудење дигитални белези без проспект за инвеститори.

- Advertisment -spot_img

Популарно

- Реклама -spot_img
- Реклама - spot_img
- Реклама - spot_img
- Реклама -spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img