Saturday, July 31, 2021
HomeБалканЗаев, Рама и Вучиќ ќе разговараат за „Мал Шенген“

Заев, Рама и Вучиќ ќе разговараат за „Мал Шенген“

Претседателот на Србија Александар Вучиќ и премиерите на Албанија и Северна Македонија, Еди Рама и Зоран Заев, денеска преку интернет ќе разговараат за подобрување на односите во рамките на регионалната иницијатива „Мал Шенген“. Вучиќ претходно изјави дека очекува на тој состанок да бидат донесени конечни одлуки за заедничко дејствување против природните катастрофи и за побрз проток на добра, луѓе и капитал. „За нас е од големо значење системот на работни дозволи, каде што оној што ќе добие работна дозвола на територијата на една од трите земји ќе има работна дозвола во сите три земји. Ова ќе обезбеди поголема работна сила во Србија “, рече претходно Вучиќ.

Иницијативата „Мал Шенген“, што во моментов ги вклучува Србија, Албанија и Северна Македонија, беше покрената во 2019 година од трите земји како проект за подобрување на економијата и регионалната соработка. Идејата на трите земји од Западен Балкан е да создадат единствен пазар со цел да се забрза нивниот економски развој.

- Advertisment -spot_img

Популарно

- Реклама -spot_img
- Реклама - spot_img
- Реклама - spot_img
- Реклама -spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img