Wednesday, September 29, 2021
HomeЗдравјеЕкспертите едногласни: „АстраЗенека“ е ефикасна, дури и ако втората доза се прими...

Експертите едногласни: „АстраЗенека“ е ефикасна, дури и ако втората доза се прими после десет месеци

Заштитата која ја пружа вакцината АстраЗенека не се намалува, дури и ако временскиот период помеѓу првата и втората доза е подолг, покажало новото истражување.

Имунолошкиот одговор е многу силен, а во некои случаи е и подобар кога измеѓу првите две дози има 45 недели, во однос на стандардниот интервал. Ова е заклучокот на научници од Универзитетот на Оксфорд, кои заедно со британско-шведската фармацевтска компанија ја развиле вакцината.

„Одговорот на втората доза е одличен, дури и 10 месеци после првата“, рекол професорот Ендру Полард, кој ги води истражувањата на вакцините.

Истражувањето уште нема рецензија

Научниците ја следеле ефикасноста на третата доза на АстраЗенека вакцината, примена најмалку шест месеци после првата доза.

Забележале значително силен имунолошки одговор и подобра заштита од новиот сој на коронавирус кој во моментов циркулира во светот.

- Advertisment -spot_img

Популарно

- Реклама -spot_img
- Реклама - spot_img
- Реклама - spot_img
- Реклама -spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img