Monday, October 25, 2021
HomeАвстралијаФранција најверојатно нема да даде согласност за договорот ЕУ-Австралија

Франција најверојатно нема да даде согласност за договорот ЕУ-Австралија

Преговорите за договор меѓу ЕУ и Австралија најверојатно ќе бидат прекинати поради противење Франција на која Канбера и откажа договор за подморници вреден милијарди, јави Политико. Според изјави на француски претставници државата тешко дека ќе учествува во такви разговори.

Досега се одржани единаесет работни состаноци каде се бара голем комерцијален договор.

Австралиската влада се обидува да организира бесплатен пристап до европските земји за производите на своите фармери. Францускиот министер за европски прашања Клемент Бон нагласи дека за неговата земја ќе биде тешко да ја одобри таквата одлука. Доколку Франција одбие да даде согласност, тоаа значи дека ЕУ не може да гарантира единствено решение.

- Advertisment -spot_img

Популарно

- Реклама -spot_img
- Реклама - spot_img
- Реклама - spot_img
- Реклама -spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img