Тој вели дека повеќе од 11.000 возила што дошле од Србија ги зеле привремените таблички на Република Косово без никакви проблеми.

„Така, тие соработуваа со нашата полиција и нашите институции“, вели тој.

Курти вели дека оние што се на барикадите се луѓе платени од Србија.

“Некои од нив, исто така, имаат досиеја за криминални активности во минатото, имаат екстремни гледишта за политиката и светот. Некои од нив, исто така, учествуваа во обидот за државен удар во Црна Гора пред пет години”, рече тој.

На прашањето дали мисли дека Александар Вучиќ сака да предизвика меѓународен конфликт, тој вели дека не може да размислува поинаку.

“Го носите министерот за одбрана на границата со Косово, заедно со рускиот амбасадор во Србија и одбранбеното аташе на Руската Федерација во Белград. Истиот ден ја запалија зградата во Зубин Поток. Исто така, МиГ-29 кружи околу Косово, хеликоптери и оклопни возила од руско производство … Значи, тие дојдоа со воен арсенал до границите на нашата земја. Нашите специјални сили се таму, и во Брњак и во Јариње. Да не заборавиме, ден по косовската декларација на независност на 18 февруари 2008 година, тие ги запалија граничните премини Јариње и Брњак “, додаде Курти.

Тој додава дека во Србија нема плурализам.

“Имате една партија. Таа партија е и државата. Таа држава е и црквата. Таа црква е и партија. Таму нема плурализам, тие си играат демократија со изборите”, рече Курти.

Тој изрази подготвеност за разговори и преговори.

„Чекам претседателката на Европската комисија, Урсула фон дер Лајен, да испрати јасни пораки до Србија, откако од Косово отиде во Белград, за да ја продолжи посетата на нашиот регион“, рече тој.

Кутри претходно изјавил дека, доколку се одржи референдум на Косово, а според Уставот не може да се одржи, тој ќе гласа за обединување, односно обединување на Косово и Албанија.

“Ние сме две држави, Косово и Албанија, но не сме две нации. Ние сме една нација. Границата меѓу Косово и Албанија, никогаш не можеме да заборавиме дека тоа не е албанска граница или косовска граница. Тоа е југословенска, Српска граница и во таа смисла сакаме Приштина и Тирана да соработуваат што е можно поблиску, да се интегрираме и да си помагаме “, рече тој.

Тој не мисли дека американските војници ќе бидат повлечени.

“Не мислам дека тие ќе се повлечат. Косово треба да биде вклучено во Партнерството за мир. Замислете, од 2006 година, постои Србија која прима оружје од Русија, Белорусија и Кина, а не Косово”, рече Албин Курти.