Monday, October 25, 2021
HomeПопуларноTesla бележи рекордна продажба додека владее голема криза на автомобилскиот пазар

Tesla бележи рекордна продажба додека владее голема криза на автомобилскиот пазар

Се уште недостаток на чипови годинава на автомобилскиот пазар, па така одредени производители на автомобили привремено ги затворија погоните, а паркинзите пред фабриките се полни со возила што не може да се завршат.

Тоа влијаело и врз продажбата. За одредени модели на автомобили се чека и по година дена, а според предвидувањата на одредени аналитичари, поради недостатокот на чипови индустријата оваа година би можела да забележи губиток од дури 210 милијарди долари. GM, легендарниот американски производител на автомобили во третиот квартал испорача речиси 447 илјади автомобили, што е еднакво на пад од дури 33% во споредба со истиот период лани.

Tesla ги нема овие проблеми, затоа што компанијата на Илон Маск објави дека во третиот квартал оваа година продала 241 илјада автомобили. Се разбира, бројките се помали од GM, но тие претставуваат огромен пораст во споредба со истиот квартал од 2020. Tesla над 100 илјади нови возила и станува збор за рекорден квартал.

- Advertisment -spot_img

Популарно

- Реклама -spot_img
- Реклама - spot_img
- Реклама - spot_img
- Реклама -spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img