Thursday, January 20, 2022
HomeМакедонијаРумен Радев: Бугарија одлучно стои зад македонските Бугари во нивната борба за...

Румен Радев: Бугарија одлучно стои зад македонските Бугари во нивната борба за еднаквост

Претседателот на соседна Бугарија Румен Радев се сретна со претставници на организациите на македонските Бугари, меѓу кои политичката партија Граѓанско-демократски сојуз (ГДС), здруженијата Центар за култура „Иван Михајлов“ – Битола, „Трибуна“ – Прилеп, „Македонско-бугарски“ Коридор 8 „- Скопје, „Интеракција“ – Охрид“, Единство „Кочани, при првата од ваков вид посета на Софија.

На средбата учествуваше потпретседателката Илијана Јотова. Во честитката до гостите, претседателот Радев истакна дека Бугарија започнала важна и позитивна, иако задоцнета, промена во односот кон Република Македонија. Досега односите беа на линијата Софија-Скопје, што не ја вклучи доволно бугарската заедница во РСМ во процесите на креирање политики и одлучување. Тоа се промени, изјави шефот на државата, пренесува актелно.бг.

Бугарија решително стои зад македонските Бугари во нивната борба за еднаквост заедно со сите други делови од народите во РСМ. Ова е и ставот што претседателот Радев категорично го бранеше и пред челниците на европските институции и пред земјите членки на Советот на ЕУ за прашањата за проширувањето на 6 октомври, додава порталот актуелно.бг.

„Мојата доверба да го бранам овој став ви се должи вам“, им се обрати Румен Радев пред претставниците на македонските бугарски организации. Според него, македонските Бугари мора да бидат обединети во име на заедничката цел – да се запре дебугаризацијата и практичното остварување на правата и еднаквоста преку уставот, преку законите и пописот на населението, а особено преку пракса. Уставот на Бугарија ги обврзува бугарските институции да ги штитат своите граѓани и во Бугарија и во странство. Поточно, ова прашање е вградено и во чл. 11, ал. 4 од Договорот за пријателство, добрососедство и соработка од 2017 година. Бугарија нема да се меша во внатрешните работи на РСМ, туку го поддржува барањето на македонските Бугари да се гарантира нивната рамноправност преку Уставот и законите на РСМ, за нивно адекватно пребројување. Во тој поглед, Бугарија нема да направи ништо повеќе, но ништо помалку од која било од другите регионални држави, кои исто така имаат делови од народи на територијата на РСМ и кои одржуваат структурирани, официјални односи со својот народ, се додава во текстот.

„Претседателот експлицитно ги увери гостите дека без разлика на геополитичкиот контекст, без разлика како се проектираат пошироките интереси на Бугарија во Европа и во светот, бугарската држава нема да ги жртвува интересите на македонските Бугари за еднаквост, политички и достоинствен живот, културен живот. -историска и секоја друга манифестација. Според претседателот Радев, ова, заедно со навлегувањата врз заедничкото историско и културно наследство на сите Бугари, како и со јазикот на омразата и другите непријателски дејствија, кои и понатаму се секојдневие, РСМ се согласува да ги започне преговорите за членство во ЕУ“, се наведува понатака.

Претседателот информираше дека во тек е процес на формулирање на нова политика кон РСМ, со што се става посилен акцент на благосостојбата на македонските Бугари. Стекнувањето бугарско државјанство треба да се олесни и забрза и од управна постапка да се претвори во свечен акт. Бугарското државјанство е и државјанство на Европската Унија и тоа треба да биде причина за гордост, рече Румен Радев. Во исто време, тука е и прашањето за правата и обврските на луѓето, кои стануваат и бугарски и европски државјани. Остварувањето на овие права и обврски, целосното учество во политичкиот, општествениот, економскиот, културниот живот како во РСМ, така и во Бугарија е важна манифестација на граѓанската одговорност.

Шефот на државата Румен Радев повтори дека патот на РСМ кон ЕУ нужно минува преку стопирање на дебугаризацијата. Заедничка задача на сите Бугари, и во Бугарија и во РСМ, е на правичен начин да го заштитат заедничкото наследство и сеќавање на нашите родители и сонародници до најдалечните извори на историјата, да обезбедат пристоен живот и еднакви права за Македонските Бугари и сите други граѓани на РСМ. Претседателот Радев го започна сеќавањето на Панде Ефтимов, Владимир Панков, Јован Стојановски и многу други, кои ги дадоа своите животи за зачувување на правата и достоинството на Бугарите во Македонија. Шефот на државата очекува лидерите на политичките партии, кои ќе се сретнат и со претставниците на организациите на македонските Бугари, внимателно да го слушаат нивниот глас и да се изјаснат за поддршка на заедничката кауза, заклучува на крај актуелно.бг

- Advertisment -spot_img

Популарно

spot_img
- Реклама -spot_img
- Реклама - spot_img
- Реклама - spot_img
- Реклама -spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img