Tuesday, August 9, 2022
HomeПопуларноУкраина може да извезува 2 милиони тони жито месечно ако пристаништата останат...

Украина може да извезува 2 милиони тони жито месечно ако пристаништата останат блокирани

Украина ќе може да извезува најмногу два милиони тони жито месечно, доколку Русија одбие да ја укине блокадата на црноморските пристаништа во земјата, изјави Тарас Висоцки, заменик министер за аграрна политика и храна на Украина.

Украина во моментов се обидува да извезе огромни залихи на жито по пат, река и железница за да спречи глобална прехранбена криза, но капацитетот на овој начин на извоз е помал.

Пред Русија да ја нападне Украина на 24 февруари, земјата можеше да извезува до 6 милиони тони жито месечно. Откако престанаа испораките на жито од украинските пристаништа, повеќе од 20 милиони тони жито се заглавени во силосите на таа земја.

„Мислам дека ја достигнавме границата. Најголемата количина што можеме да ја извеземе е околу 2 милиони тони месечно“, рече Висоцки.

 

 

- Advertisment -spot_img

Популарно

spot_img
- Реклама -spot_img
- Реклама - spot_img
- Реклама - spot_img
- Реклама -spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img