Tuesday, August 9, 2022
HomeЗдравјеНајголемата измама во историјата на човештвото – флаширана вода

Најголемата измама во историјата на човештвото – флаширана вода

Флашираната вода е меѓу најбараните производи ширум светот. Неговата продажба расте во просек за 10% годишно, а во следната 2022 година прометот на оваа индустрија ќе биде 290 милијарди долари, пишува Труд.bg Ако се е јасно во земјите во развој, тогаш која е причината за зголемената побарувачка за овој производ каде населението се снабдува со висококвалитетна вода од чешма? Флашираната вода првпат била продадена во 18 век. Во 1760-тите, бостонската компанија Jackson’s Spa полнела минерална вода во стаклени шишиња, нудејќи им ја на своите клиенти како терапевтски агенс за разни заболувања. Во 19 век, во некои земји, производителите почнаа да нудат флаширана вода за пиење, која е обична, но прочистена. Побарувачката за овој производ е голема, бидејќи водата од чешма во градовите е со исклучително низок квалитет и населението страда од цревни инфекции. Бизнисот активно се развива во многу земји низ светот, додека во 20 век не е измислена технологијата за хлорирање на водата од чешма. Со доаѓањето на евтина и висококвалитетна вода во многу домови во САД и Европа, купувањето на обична флаширана вода речиси престана и активно се продава само лековита минерална вода. Само водата од подземни извори е цврсто воспоставена за лекување. Во 1898 година, францускиот лекар Луј Перие основал бања во градот Вереж и отворил фабрика за флаширање минерална вода од локални извори. Периер го доставува својот производ во елитните хотели и ресторани во Европа, но неговиот бизнис е многу мал. Сè се смени во 1946 година, кога компанијата ја купи претприемничкиот бизнисмен Густав Левен. Благодарение на него, за кратко време водата од Вереж го зазеде лавовскиот дел на европскиот пазар, истиснувајќи ги конкурентите како Евиан и Вител. Во раните 1970-ти, брендот Perrier стана неприкосновен лидер во Европа и влезе на огромниот американски пазар.Во САД маркетингот бара посебен пристап, па затоа Левен се потпира пред се на снобизмот на локалниот потрошувач. Водата од Европа е претставена како производ за елитата, за оние кои постигнале успех во овој живот и можат да си дозволат се. Ова беше успешна стратегија за американскиот пазар – функционираше и од 1975 до 1978 година обемот на продажба на вода Perrier на американскиот пазар се зголеми од 2,5 милиони на 75 милиони шишиња годишно. Модата за здрав начин на живот помага многу во бизнисот на Левен – флашираната вода веќе се смета за еден од нејзините главни атрибути. Во 90-тите индустријата претрпе вистинска револуција – гигантите како PepsiCo (Aquafina), Nestle (Pure Life water) и Coca-Cola (вода Dasani) ја претставија својата флаширана вода на пазарот. Откако овие производители ќе влезат на пазарот, флашираната вода ја означува конечната победа над водата од чешма. Аналитичарите на Beverage Marketing Corporation проценуваат дека годишно ширум светот се продаваат 460 милијарди литри флаширана вода. Најголем потрошувач на овој производ е Кина, чии жители купуваат 80 милијарди литри, а на второто место е САД, каде што продаваат 45 милијарди литри. Следни по потрошувачка се земјите со топла клима како Мексико, Индонезија, Бразил, Индија и Тајланд. Десетте лидери во флаширана вода се просперитетните европски земји Германија, Италија и Франција, кои продаваат 12, 11 и 9 милијарди литри флаширана вода секоја година, соодветно. Побарувачката за овој производ е голема, и покрај високиот квалитет на водата од чешма. Дали некогаш сте се запрашале колку флашираната вода е поскапа од водата од чешма?

Разликата во цената е приближно 2000 пати! Има земји каде таквата вода е поскапа од млекото, пивото, па дури и од бензинот. И ова не е во земјите во развој каде што нема доволно вода за пиење, туку во земјите каде што комуналните услуги се најдобри. Според Food and Water Watch, литар флаширана вода во САД е во просек три пати поскапа од литар млеко и речиси 4 пати поскапа од литар бензин. Зошто се случува? Зошто луѓето купуваат обична флаширана вода без да трошат пари на неа? Главната предност на производителите на флаширана вода е тоа што е еколошки, чиста и корисна за луѓето. Ова им се предлага на потрошувачите преку интелигентни маркетинг техники, информативни реклами и билборди. Всушност, тоа што ни го нудат итрите трговци со обична вода, нема никаква врска со реалноста. Истражувачите од Environmental Working Group, кои долго време работат на квалитетот на флашираната вода, информираат дека повеќето производители не кријат дека нивниот производ е обична вода од чешма, туку доживеала дополнително прочистување. 18% од брендовите се уште инсистираат на исклучителните својства на нивните производи, но категорично не сакаат да ја наведат локацијата на минералните извори од кои ја добиваат својата „животодавна течност“. Ова значи дека изворот е едноставна цевка за вода. Лабораториските студии покажуваат дека во повеќето случаи флашираната вода не се разликува од водата од чешма. „Дополнителното прочистување“ за кое компаниите сакаат да зборуваат во развиените земји не дава апсолутно ништо, бидејќи водата од чешма веќе ги исполнува највисоките стандарди.

Интересен факт е дека во САД и земјите од ЕУ квалитетот на водата од чешма теоретски може да биде повисок од флашираната. Оваа навидум апсурдна околност се должи на фактот што државата многу построго ја контролира водата од чешма отколку флашираната. Има многу примери кога водата што ја нудат производителите се покажала опасна по здравјето. Во април 2019 година, американското списание Consumer Reports објави дека арсен е пронајден во водата на шесте најпопуларни брендови во САД во концентрација опасна за човечкото тело. Но, дури и ако производителот го третира својот производ колку што е можно повнимателно, прочистената вода флаширана во пластични шишиња не може да биде стандардно чиста. Во процесот на складирање, дури и не предолго, неизбежно се контаминира со микрочестички пластика од кои се направени шишињата. Исто така, добро е познато дека дури и кога малку се загрева, пластиката почнува да испушта штетни хемикалии кои веднаш влегуваат во водата. Затоа, не се препорачува да ја оставате флашираната вода на директна сончева светлина. Во рекламите брендовите нагласуваат дека флашираната вода има подобар вкус од водата од чешма. Дали е тоа точно?

Не е тешко да се потврди оваа изјава, а Универзитетот во Вермонт реши да одговори на ова прашање. Им даваат на група дегустатори да пробаат вода од чешма и вода од позната марка, без ознаки. Како што се испостави, професионалните дегустатори во повеќето случаи не можат да разликуваат вода од чешма и вода од убаво шише на компанијата, кое чини стотици пати повеќе. Питер Глејк, претседател на Пацифичкиот институт, изјави за Business Insider: „Погрешно е да се претпостави дека флашираната вода е почиста, поздрава или побезбедна од водата од чешма. Не е подобро регулирано, подобро проверено и подобро контролирано. И кога ќе се појават проблеми со водата од чешма, решението е да се инвестира во модернизирање и надградба на нашите системи за вода, а не во флаширана вода“. Не смееме да заборавиме дека во однос на еколошката пријатност во производството на флаширана вода има многу да се посакува. Пластичните шишиња се еден од најсериозните загадувачи на планетата. Во 2016 година за производство на шишиња со вода во САД се употребени 2 милиони тони пластика, за чие производство беа потребни најмалку 64 милиони барели нафта. Можеме со сигурност да кажеме дека општото верување дека флашираната вода е подобра и поздрава од обичната вода од чешма е резултат на лобирање на интересите на производителите на овие производи на највисоко ниво и секако ефект на вешто направено рекламирање. Business Insider прави груба проценка на парите што ги вложиле Nestle Waters NA, Nestle USA и Coca-Cola за да лобираат за нивните интереси во американскиот Конгрес, и излегува дека за оваа намена се потрошени најмалку 28 милиони долари. А знаете ли која е главната цел на ова лобирање? Воопшто нема промоција на флаширана вода.

Производителите се обидуваат да ги намалат буџетските трошоци за јавно водоснабдување. Добро познатите брендови исто така инвестираат многу во антирекламирање на водата од чешма, покажувајќи го нејзиниот лош квалитет и опасностите по здравјето. Секоја инвестиција овде е оправдана – милиони луѓе ширум светот почнуваат да се плашат од вода од чешма, а тоа важи дури и за жителите на земји како Британија, Швајцарија и Франција. Главната тајна на производителите на вода за пиење, која никогаш нема да ја откријат доброволно, е профитабилноста на нивниот бизнис. Многу угледни експерти веруваат дека профитот на играчите на овој пазар може да се натпреварува со профитот на нарко-картелите од трговијата со дрога. Придобивките за светските брендови не се стотици, туку илјадници проценти! Во американскиот документарен филм „Stream: For the Love of Water“, објавен во 2011 година, авторите даваат многу едноставен пример. Во раните 2000-ти, Нестле го стекна правото да користи вода од Мичиген 99 години. За оваа можност компанијата плаќа 70 илјади долари, што е околу 700 долари годишно. Што добива од ова еден од најголемите производители на флаширана вода? Бројката е неверојатна – компанијата добива повеќе од 1,8 милиони долари дневно!

- Advertisment -spot_img

Популарно

spot_img
- Реклама -spot_img
- Реклама - spot_img
- Реклама - spot_img
- Реклама -spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img