Wednesday, August 17, 2022
HomeБалканВо морето во Хрватска пронајдено џиновско суштество: Луѓето бегаат од водата, паника...

Во морето во Хрватска пронајдено џиновско суштество: Луѓето бегаат од водата, паника и меѓу експертите (ФОТО)

Во близина на населбата Бетине во Хрватска е видена т.н компас медуза, за која експертите предупредуваат воопшто да не ја допирате, бидејќи допирот на ова животно може да предизвика горење и тешки изгореници. Медуза од компас (Chrysaora hysoscella) е вид што живее во крајбрежните води на Атлантскиот Океан и Средоземното Море, а се појавува и во близина на бреговите на Велика Британија, Ирска и Турција. Она што е карактеристично за оваа медуза е жолто-кафеавата капа која наликува на компас, која може да порасне до 30 сантиметри во дијаметар, и пипалата до еден метар во должина. Овој тип на медуза има 24 пипала поделени во три групи од по осум, и тие се движат главно преку морските струи. Генерално се смета дека медузата од компас умира пред да наполни една година. Тие се хранат со зоопланктон, а неговите природни непријатели се морските желки и рибата Велики бучањ. Центарот што го тестира овој вид медуза предупредува дека доколку наидете на ваква медуза, избегнувајте контакт со неа бидејќи предизвикува изгореници. Но, ако сепак добиете изгореници, треба да излезете од водата, да го измиете изгореното место со морска вода за да ги отстраните пипалата и да ја намачкате алое вера или некоја слична маст што е за изгореници.

- Advertisment -spot_img

Популарно

spot_img
- Реклама -spot_img
- Реклама - spot_img
- Реклама - spot_img
- Реклама -spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img