Monday, August 8, 2022
HomeБалканЗА НЕВЕСТА ОД АЛБАНИЈА ПЛАЌААТ 3000 ЕВРА – ИМА ТРИ ЧЕКОРИ КОИ...

ЗА НЕВЕСТА ОД АЛБАНИЈА ПЛАЌААТ 3000 ЕВРА – ИМА ТРИ ЧЕКОРИ КОИ МОРА ДА СЕ ПОМИНАТ

Невестите од Албанија стануваат популарни во селата низ нашата земја каде што ергените мака мачеа да ги убедат Македонките да се омажат за нив.

Па така, додека Македонките бегаат во градовите за да живеат посовремен живот барајќи прилика да се омажат за некој, бизнисот со албанските невести цвета.
На популарната друштвена мрежа Фејсбук, се отвораат многу профили за брачно посредување.

Ако имате озбилни намери да се жените и да стапите во брак, а времето поминува многу бргу, ние гарантираме дека веднаш ќе го решиме проблемот и ќе ви пронајдеме сопруга најкасно во рок од една недела, посредуваме со гаранција 100 отсто успешност, девојките се над 18 години и со целосно одобрување на нивните родители”, стои во описот на еден ваков профил.

Околу 1000 евра чини купување на девојка од Албанија. Некогаш трошоците можат да бидат и помали, но не и повисоки.

За едно одење до Албанија ќе чини 200 евра, а таму ќе може да си избере невеста од неколкуте девојки кои ќе му бидат понудени. Најчесто, за бендисување невеста се одело за викенд. Откако работата ќе биде успешно завршена, се плаќала провизијата од околу 3000 евра.

Социолозите носењето жени од Албанија го оценуваат како нужност поради целокупната ситуација. Како што велат, има повеќе причини што има толку многу ергени по селата, а едната е што во селата нема добра инфраструктура.

– Другиот проблем е културолошки. Добар дел од жените не сакаат да се занимаваат со земјоделство, да бидат селски невести и се создава јаз меѓу она што го нуди модерното време и еманципацијата на жената и ситуацијата на село – тешкиот живот, каде што целиот товар од домаќинството паѓа на жените.

Заради тоа најдобриот начин е да се избега од селото. Кај жените сега постои поголема свесност за модерното од порано, посочуваат тие.

Посреднишството денес се пресели во агенција со бројни соработници, кои го покриваат целиот регион. Работата се плаќа, браковите што потоа се склучуваат ретко се разведуваат, а бизнисот е веќе развиен, бидејќи постои интерес, изјави еден од сопствениците на агенцијата што посредува во средби со мажи, пред се од Србија, со жени од Албанија, исклучиво .

Мишко Јовановиќ од агенцијата регистрирана во Тирана, но со соработници на терен низ целиот регион, работата започна пред осум години.

– Тоа беше веќе разработена работа. Видовме како работи пред нас. Нема правила, повеќето се Срби, но има и Хрвати, луѓе од Босна и Херцеговина, од Македонија – вели тој во телефонскиот разговор од Црна Гора.

Тој посочува дека тие посредуваат во запознавање, но не и во брак. Сепак, зборува за младоженци и младоженци.
Исто така, ни објаснува како овој „процес“ се одвива во фази. Прво, момците покажуваат интерес. Тие испраќаат кратки биографии и нивни фотографии.

– Во врска со тие интереси, ние ангажираме соработници на територијата низ цела Албанија. Кој прво најде соодветна личност, која изразува желба да запознае потенцијален младоженец, ние ги поврзуваме. Физички, луѓето доаѓаат да се сретнат, нема размена на телефони, социјални профили “- вели Мишко.

Тој додава дека младите ќе ги посетат:
– Постојат неколку прелиминарни договори направени ако двајцата се сакаат.
Следниот чекор е повторна посета кога невестата оди со своето семејство или брат да ги види условите во кои би живеела.

– Третиот чекор е младоженецот повторно да дојде во Албанија, каде што е верен. Понекогаш веридбата е во исто време со венчавката – вели Јовановиќ, изјавувајќи дека обично траат неколку недели, понекогаш месеци, додека младоженецот не ја земе невестата.

Потоа следи свадбата во соседството на младоженецот.

Тој наведува дека статистички гледано, повеќето албански жени во нашата земја се во брак во околината на убовија, Бајина Баста, Ниш, Алексинац
– Има и многу Албанки во Краљево кои се венчаа – додава Јовановиќ.

- Advertisment -spot_img

Популарно

spot_img
- Реклама -spot_img
- Реклама - spot_img
- Реклама - spot_img
- Реклама -spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img