Friday, August 19, 2022
HomeТехнологијаСМЕТКАТА ЌЕ ВИ БИДЕ ДУПЛО ПОНИСКА, И ИСТО ЌЕ ЛАДИ: Еве што...

СМЕТКАТА ЌЕ ВИ БИДЕ ДУПЛО ПОНИСКА, И ИСТО ЌЕ ЛАДИ: Еве што треба да правите со климата, ова речиси никој не го знае

Со мали трикови, за кои многумина не ни помислуваат, можете да заштедите речиси двојно повеќе Ниту во лето не сме поштедени од повисоки трошоци за струја, бидејќи поради температурите кои деновиве надминуваат 35 Целзиусови степени, многумина не можат без клима. Се гаси на работа, во автомобил, во стан… Од друга страна, некои граѓани се прашуваат кога е најдобро да се вклучи климата и дали воопшто е можно да се намалат трошоците. Па, можно е да уживате во оладена просторија и да ги намалите трошоците. Зголемете ја температурата иако е познато дека оптималната температура во климатизирана просторија е шест до седум степени пониска отколку на отворено, многу луѓе сакаат да ја постават климата на 18 или 19 степени. . Ако направите мала отстапка и ја поставите на 23 степени, во истиот период ќе потрошите значително помалку струја! Значи, освен што е нездраво да се биде во претерано разладена просторија затоа што температурната разлика е преголема, ладењето до 18 степени изгледа не е баш добро за паричникот. Имајте на ум дека клима уредот никогаш не треба да дува директно на вас, бидејќи тоа може да предизвика негативни здравствени ефекти, од кои најчести се настинки и болки во мускулите. Термостатот и вентилаторот помагаат Наместо да го оставите клима уредот да гори цел ден, вклучете го неколку часа бидејќи системот за ладење е најкорисен кога работи на повисока температура пократко. Поновите модели имаат паметен термостат кој автоматски се префрла на помала брзина кога ќе открие отсуство на луѓе, а лесно можете да го поврзете со мобилен телефон за да ја регулирате температурата. Ако токму сега одлучувате кој клима уред да го купите, изберете таков со прилагодлив термостат за да ја поставите саканата температура. Сепак, советот на експертите е доколку сакате да заштедите пари, не вклучувајте клима кога не сте таму, туку одлучете се за посилно ладење кога ќе се вратите дома или непосредно пред пристигнувањето.

Чистотата на прво место

И ако сте во процес на реновирање на стан или куќа, размислете за инсталирање тавански вентилатор, бидејќи таквиот проток на воздух ќе придонесе за чувството дека просторијата е поладна. Освен тоа, иако обично размислуваме за изолација на домот во контекст на студените денови, нејзината надградба ќе ви помогне да не ја „испраќате“ потрошената енергија премногу брзо надвор, па трошоците ќе бидат помали. Во спротивно, системот троши повеќе за да го добие истото.

- Advertisment -spot_img

Популарно

spot_img
- Реклама -spot_img
- Реклама - spot_img
- Реклама - spot_img
- Реклама -spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img