Wednesday, August 17, 2022
HomeБалканНе можете да замислите колку ќе заработува дневно новиот автопат

Не можете да замислите колку ќе заработува дневно новиот автопат

Со бесплатно возење оваа туристичка сезона на “Принцезата Ксенија” во првиот ден поминале 18000 возила. Доколку продолжи трендот на бројот на абтомобили што минуваат низ новоотворената делница на автопатот Смоквац – Маташево, државата од патарините би заработила повеќе од планираното.

Максималната брзина на движење е ограничена на 100км на час.

Државата би заработувала 2000000 месечно или 24000000 евра годишно.

Изградбата на делницата чинеше 1 милијарда евра.

Патарината од 21 јули 2022 се наплаќа 1.5 евра за моторцикли, 3.5 евра за патнички автомобили и 17 евра за камиони и автобуси.

Само планираниот приход од патарини е 4.500.797 евра.

- Advertisment -spot_img

Популарно

spot_img
- Реклама -spot_img
- Реклама - spot_img
- Реклама - spot_img
- Реклама -spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img