Wednesday, August 17, 2022
HomeСветДОКТОРОВ Е ТАТКО НА 94 БЕБИЊА

ДОКТОРОВ Е ТАТКО НА 94 БЕБИЊА

Доналд Ли Клајн е поранешен американски доктор по акушерство и гинекологија и ветеран на воздухопловните сили на САД. Сепак, тој е најпознат во јавноста по делото за кое е осуден.

Помеѓу 1974. и 1987. година, се верува дека Клајн донирал сперма на голем број жени, без нивна согласност. Спермата што требала да се користи за импрегнација на тие пациенти ја заменил со своја, со што станал биолошки татко на значителен број деца.

Во 2014. година, Клајн бил разоткриен од Џејкоба Балард. Направила ДНК тест, а потоа открила дека има биолошка врска меѓу неа и уште 7. непознати лица, односно дека има 7. полубраќа и полусестри. Нејзиното понатамошно генетско истражување открило дека докторот за плодност на нејзината мајка всушност бил нејзиниот биолошки татко.

Џејкоба веднаш се обидела да го тужи Клајн, но во 2015. година, јавниот обвинител Тим Делејни одбил да отвори случај против докторот затоа што, наводно, „немало закон што го забранува однесувањето на Клајн“.

Пресвртната точка во овој случај се случила кога новинарката на Fox95, Ангела Ганоте, започнала да ја истражува приказната. Таа во своето шоу ја емитувала приказната на Џејкоба Балард. Откако се емитувала емисијата, Клајн одлучил дека најдобар потег е да и се јави на Џејкоба за некако да го прикрие случајот.

„Тука е д-р Клајн, знаете, мислев дека ја правам вистинската работа. Донирав примерок само 9. или 10. пати“, започнал тој.

„Мојата сопруга и јас сме во брак 57 години, ова ни прави многу проблеми. Таа го смета ова за измама. Донирав само примерок и сега поради ова ќе ја изгубам сопругата, мојот брак ќе заврши. Ве молам помогни ми и прекини го ова“ молел тој во таа прилика.

Овој телефонски разговор бил снимен и испратен до државниот правобранител ДеЛејни, кој самиот го извршил ДНК-тестирањето. Резултатите потврдиле веројатност за татковство од 99,9997%.

Против Клајн е поднесено обвинение. Во државата Индијана против Доналд Клајн, Клајн се изјаснил за виновен по две точки од прв степен за попречување на правдата и добил една година условна казна.

Но, по покренувањето на обвинението, со кое јавноста беше запознаена, се појавија и други случаи кои исто така бараа одреден вид на отштета.

За извршување на ова кривично дело тој конечно беше осуден во 2018. година. Потоа ја предаде својата медицинска лиценца и Одборот за медицинска лиценца на Индијана му забрани да се врати на работа до понатамошно известување.

До денес е потврдено дека Клајн е биолошки татко на 94. деца.

Последиците од ова кривично дело беа многубројни. Покрај психолошкиот шок што го доживеале речиси 100. луѓе заедно со нивните семејства, се дознало и дека Клајн воопшто не бил соодветен донатор поради автоимуната болест што ја има и која најверојатно ја пренел на повеќето од неговите биолошки деца.

Исто така, полубраќата и полусестрите тргнале да истражат кој од каде дошол и дали некогаш се сретнале. Најлошото било што повеќето од нив живееле во радиус од 20. километри, некои дури и на иста улица. Постоела голема веројатност некој од нив да стапи во интимни односи и да има свои деца, што со себе ќе донесе и можност за сериозни болести за тие деца, поради инцест.

Се огласиле некои од жртвите на ова злосторство

Џули Манс (дете на донаторот): „Тоа е страшно. Тоа ми го смени целиот живот. Плачев два месеци секој ден откако дознав. 34. години мислев дека татко ми е мојот татко. И секако дека беше, но она што го направи Клајн беше едноставно ужасно“.

Елизабет Вајт (една од измамените жени): „Моите први зборови откако дознав беа: 15. пати сум силувана без воопшто да знам“.

Судскиот процес против Клајн се уште е во тек. Почнувајќи од мај 2022. година, Клајн платил повеќе од 1,35 милиони долари за решавање на три граѓански тужби поднесени од децата и семејствата на донаторите, а три се во тек.

 

 

- Advertisment -spot_img

Популарно

spot_img
- Реклама -spot_img
- Реклама - spot_img
- Реклама - spot_img
- Реклама -spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img