Wednesday, August 17, 2022
HomeМакедонијаПоследниот македонски најнесреќен крал: Неговиот гроб е во Италија

Последниот македонски најнесреќен крал: Неговиот гроб е во Италија

Последниот антички македонски крал Персеј (212-165 п.н.е) ,владеел од 179 до 168 година пред нашата ера. Тој бил син на кралот Филип V, кој се борел против Рим. Како крал го проширил влијанието во соседните држави. Персеј ги вознемирил Грците кога со својата армија го посетил светилиштето во Делфи. Кралот на Пергам го информирал Рим за наводните агресивни намери на Персеј, што било причина за испровоцирана Трета Македонско-Римска војна што траела од 171 до 168 година. Војната завршила со конечен пораз на Македонците, во битката кај Пидна, што довело и до крај на монархијата, по што Персеј завршил во римско заробеништво. По битката Македонија била поделена на четири провинции и преименувани како римски провинции. Според сведоштвото на древните историчари (Полибиус, XXXVII 16; Ливиј, XLV 42), римскиот командант, конзулор Емилиј Паул го одвел Персеј во Рим за да го нагласи својот триумф. Потоа Персеј бил затворен во градот Алба кај Фукенското езеро, каде и починал две години подоцна.

Несреќен Крал – несреќни деца

Персеј, според разположливата документација, имал три деца. Најстариот бил синот Филип, второто дете – ќерката Лариса, и третото – синот Александар. За Филип, кој бил несудениот наследник, се вели дека починал по две години. За смртта на ќерката Лариса, засега, нема податоци. За синот Александар се вели дека направил обид да ја избегне несреќната судбина на братот Филип и сестрата Лариса. Наводно се посветил на учењето, посебно на латинскиот јазик. Се вработил како писар во римската администрација и заработувал скромна плата. За жал, нито тој не поживеал многу долго.

Очигледно, децата на несреќниот татко, не ја избегнале несреќната судбина. Својот живот го завршиле кратко време по завршувањето на постоењето на Македонската Империја која и по толку илјади години го превлекува вниманието на научниците, па и на обичните луѓе.

Неговиот гроб се наоѓа по должината на Виа Валерија близу Малјано де Марси (Magliano de Marsi) во Италија. Во јуни 2005, една комисија составена од претставници на Министерството за култура, македонскиот амбасадор и македонските интелектуалци, изврши инспекциски надзор, очекуван со години, на монументална гробница на кралот Персеј, близу територијата на Малјано де Марси (Аквила). Управата на Малјана во соработка со општината на Маса ди Албе презела чекори за да се исчисти археолошки скапоцениот камен од грмушки кои го криеа погледот и сериозно ја нарушуваа структурата… Тогашната македонска делегација изрази цврста намера за решавање на многу прашања поврзани за сликата на македонскиот крал. Но, по повеќе од една деценија се уште има потреба од достојно презентирање на последниот крал на Македонија.

 

- Advertisment -spot_img

Популарно

spot_img
- Реклама -spot_img
- Реклама - spot_img
- Реклама - spot_img
- Реклама -spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img