Friday, August 19, 2022
HomeСветСЕ ПОДГОТВУВА НОВ KОНФЛИКТ – членка на НАТО се плаши од НАПАД...

СЕ ПОДГОТВУВА НОВ KОНФЛИКТ – членка на НАТО се плаши од НАПАД ОД МОСКВА: Соседите го налутија Путин, можна е и ИНВАЗИЈА

По инвазијата на Украина, Летонија стравува од вооружен конфликт и на нејзина територија. Летонија, балтичка земја која се граничи со Русија со население од 1,9 милиони, стравува од одмазда од Москва поради нејзината одлука да ги отстрани спомениците од советската ера, а некои стравуваат од инвазија. Летонскиот парламент на 12 мај усвои одлука за отстранување на спомениците, вклучувајќи го и гигантскиот во главниот град Рига. Отстранувањето може да се направи на есен. „Веруваме дека Русија ќе се обиде на некој начин да се одмазди“, изјави лице од канцеларијата на Европската комисија во Рига, кое сакаше да остане анонимно. „Можеби тие некако ќе нападнат латвиски објекти, стоки, ќе хакираат веб-страници или ќе се одмаздат на некој друг начин“, додава тој за Хина. Пред пет месеци Русија ја нападна Украина, исто така поранешна членка на Советскиот Сојуз, па Летонија стравува од вооpyжен kонфликт и на нејзина територија, пренесува Хина. „Некои семејства како моето се подготвуваат за тоа сценарио. Жените и децата ќе ја напуштат земјата со автомобили, а мажите, од кои многумина имаа некој вид на обука, ќе останат да се борат“, вели истиот извор. За разлика од Украина, Лeтонија е членка на воената алијанса на НАТО предводена од Соединетите Американски Држави, па потенцијалниот н апад врз неа ќе ги обврзе другите членки да интервенираат. Летонија е 30 отсто етнички Руси, од кои многумина се потомци на работници кои емигрирале таму од други делови на Советскиот Сојуз по Втората светска војна.

- Advertisment -spot_img

Популарно

spot_img
- Реклама -spot_img
- Реклама - spot_img
- Реклама - spot_img
- Реклама -spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img