SuperCam ласерски ги лоцира минералните цели што се надвор од дофатот на роботската рака на роверот, а потоа ја анализира испарената карпа за да го открие неговиот елементарен состав. Неговата камера и спектрометрите потоа го испитуваат хемискиот состав на карпата.

Се бараат органски соединенија кои би можеле да бидат поврзани со можниот некогашен живот на Марс. Кога ласерот ја погодува карпата, се создава плазма, што е исклучително врел гас направен од слободно лебдечки јони и електрони.

Спектрографот на роверот го бележи спектарот на плазмата, кој го открива составот на материјалот.

 

Научниците откриле бор во метеоритите на Марс што ја потврдува теоријата за присуство на органски живот на Марс во минатото. Претходно на 5 септември 2017 година, научниците објавија дека роверот Curiosity открил бор на Марс, неопходна состојка за живот и на Земјата.

Таквиот наод, заедно со претходните откритија дека можеби имало вода на древниот Марс, дополнително ја поддржува можноста за живот во кратерот Гејл на Марс.