Имено, во мај 2019 година, Институтот за интелектуална сопственост на Босна и Херцеговина донел решение за доделување на консензуален патент за пронајдок под наслов „Експлозивно-реактивна направа“.

Во образложението на патентот се наведува дека експлозивно-реактивниот уред се состои од три групи компоненти. Првиот сет на компоненти е оловна цевка во форма на епрувета, која е шуплива од едната страна, радиоактивна супстанција и гама зраци. Вториот сет на компоненти е позитивно наелектризиран електромагнет, позитивна анода, воздух, кислород, азот, а третиот е оловен слој и електричен мотор.

„Изумот припаѓа на полето на атомско оружје со фузија што ја експлоатира плазмата, односно атомското јадро на кислород и азот за да создаде експлозија“, се вели во образложението за патентот.

Во образложението на патентот се наведува и начинот на примена на овој пронајдок.

„На овој начин, пронајдокот обезбедува практичен, издржлив и корисен уред што може економски да се произведе и вклучува значителни подобрувања во однос на претходно познатите атомски оружја од овој тип. На оние кои се вешти ќе им биде јасно дека бројни модификации и промени на овој пронајдок без да се напушти обемот и суштината на пронајдокот “, се наведува.

“Оваа бомба може да се користи како воздушна бомба. Сите елементи можат да бидат поставени на постамент и вградени во ракета, а потоа да се гаѓа кон непријателски позиции. Оваа бомба би била посилна од фисија или, подобро кажано, од обична атомска и е на ниво на фузиона или водородна бомба “, рече Муртиќ за„ Аваз “.

Тој додаде дека овој вид нуклеарна бомба може да се нарече и еколошка нуклеарна бомба. “После многу силна експлозија, нема зрачење, како што е случај со класичната атомска бомба. Ова е нова технологија, по ослободувањето на огромна енергија, не останува радиоактивно уништување”, нагласува тој.

“Мојот прв патент е свет со магнетно лежиште. Вториот е исто така поврзан со магнетно лежиште, а тоа е тркало на автомобил. Третиот патент е исто така универзално тркало со грејач. Овој изум беше изложен во Загреб , но не добив награда. “Сепак, добив две награди за универзалното лебдечко тркало во Женева и Париз. Освоив сребрен медал во Париз и бронзен медал во Женева”, рече Муртиќ, пишува весникот Аваз.