Monday, April 12, 2021
HomeЗдравјеДали лице кое има антитела, треба да прими вакцина против КОВИД-19?

Дали лице кое има антитела, треба да прими вакцина против КОВИД-19?

Стручно објаснување за тоа колку трае имунитетот на коронавирусот по вакцинацијата и дали е ефикасна против новиот сој на коронавирусот.

Д-р Марија Гњатовиќ од Институтот за примена на нуклеарна енергија (ИНЕП) во Белград, објаснува кои се ефектите од вакцината против КОВИД-19 и колку ќе траат антителата.

“Според производителите, вакцината е ефикасна 95 проценти, секако, потребно е да се следи. Не се знае колку ќе трае имунитетот, тоа времето ќе покаже, ниту на прозиводителите таквите детали не им се јасни. Во секој случај, ќе пружи заштита. Ќе го следиме одговорот на антителата по примањето, како и ефикасноста. Природниот имунитет се покажа дека трае повеќе месеци, кај поголем дел од пациентите е забележано дека трае 8-9 месеци и во мал процент се случува да антителата исчезнат“, вели д-р Гњатовиќ.

Според неа, лицата кои се опоравиле од КОВИД-19 треба да се вакцинираат.

“Овие лица не би требало да бидат на прва линија на примање на вакцината против коронавирус, бидејќи имаат антитела. Но, кога вакцините ќе бидат подостапни, не е на одмет да го продолжат имунитетот и на тој начин“, додава докторката.

Притоа, таа ја објаснува вакцината против КОВИД-19 која е базирана на примена на генетски материја од вирусот.

“Вакцината на Фајзер е базирана на примена на информатичка РНК технологија. Практично се вбризгува генетски РНК материјал на вирусот кој активира создавање на протеини на вирусот на кој нашиот организам ќе создава имунитет. Тој „spike“ протеин е клучен за влез на вирусот во клетките на домаќинот“, појаснува д-р Гњатовиќ.

Извор: panacea.mk

- Advertisment -spot_img

Популарно

- Реклама -spot_img
- Реклама -spot_img
- Реклама - spot_img
- Реклама -spot_img