Monday, June 21, 2021
HomeБалканСилните земјотреси во Хрватска го поместиле Сисак за 86 сантиметри

Силните земјотреси во Хрватска го поместиле Сисак за 86 сантиметри

Државната хрватска геодетска управа извршила прецизни контролни сателитски мерења (ГНСС) во сеизмичката област на градовите Глина, Петриња и Сисак од 4 до 28 јануари годинава и било утврдено дека Петриња и Сисак се поместиле до 86 сантиметри.

„Врз основа на добиените резултати и анализата на координатите на фиксни точки на геодетската основа пред и по земјотресот, утврдено е дека најголемо поместување покажуваат точките во областа Петриња со средни поместувања од 45 сантиметри во југоисточен правец, додека средните поместувања за Глина се 10 сантиметри во правец северозапад, односно 10 сантиметри во источен правец за областа Сисак.Исто така, е утврдена висинска промена од 10 сантиметри (спуштање на земјата) за областа на градот Глина “, објави Дирекцијата за цивилна заштита на Република Хрватска на својата официјална веб-страница.

Дирекцијата за цивилна заштита (ЦЗ) на Република Хрватска посочува дека ова се првите официјални резултати објавени од Државната геодетска управа.

Овие резултати ќе се користат за планирање активности поврзани со обновување на геодетската основа, спроведување хомогенизација на катастарските планови, неопходни катастарско-геодетски мерења и упатства за понатамошно истражување и дејствување заради рехабилитација и прецизно координирано дефинирање на просторот.

Од разорниот земјотрес со јачина од 6,2 степени, кој ги погоди областа Петриња и Сисак на 29 декември 2020 година, се случија низа умерено силни и послаби земјотреси.

Последниот бил ноќеска, 21 минути по полноќ, кога сеизмолозите од хрватската сеизмолошка служба забележале умерен земјотрес со епицентар на 9 километри западно од Петриња со јачина од 3,4 степени според Рихтер и интензитет во епицентарот на ЕМС-скалата од IV-V степени.

- Advertisment -spot_img

Популарно

- Реклама -spot_img
- Реклама - spot_img
- Реклама -spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img